Glazenwassers spelen vuil spel

Binnenland | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl.

Een register voor betrouwbare glazenwassers moet een einde maken aan de karteloorlog in de branche. Nu nog trekken ramenlappers elkaar van de ladder of halen vuurwapens tevoorschijn om een straat te veroveren.

Het register moet vooral de klant afhelpen van moeilijk gedoe met glazenwassers. Bewoners hebben in de huidige situatie geen keuze tussen glazenwassers, worden onder druk gezet en riskeren geweld wanneer ze tegen de schoonmaker ingaan.

Lees het volledige artikel in De Telegraaf van donderdag.

 

7 comments on “Glazenwassers spelen vuil spel

 1. Maurice on said:

  Geachte redactie,

  na het lezen van bovenstaand artikel vraag ik mij af of u soms de hele schoonmaakbranche in een kwaad daglicht wilt zetten. Eerst een zeer eenzijdig stuk over de nieuwe CAO onderhandelingen en de oprichting van het schoonmaakparlement, nu weer een sterk overdreven stuk over de glazenwassers.

  Ik ben met u eens dat er idd zaken zijn gebeurt zoals u in dit artikel stelt. Helaas komen deze zaken in onze branche voor, maar niet de hele branche lopt met geladen vuurwapens rond om deze bij het minste te trekken. Nu doet u het voorkomen of het geweld schering en inslag zouden zijn, waarbij u dus de kleine zelfstandige te na komt.

  Ik beheer de weblog voor glazenwassers ( http://www.glazenwassersblog.nl vh http://www.glazenwassen.web-log.nl ) en het forum voor glazenwassers ( http://glazenwassers.forum2go.nl/) en ik daag u uit om voornoemde stelling bij deze vakmensen te toesten! Vakmensen uit het hele land zullen u een ander verhaal vertellen!

  Doorgaans zijn glazenwassers getrouwde mannen met hier en daar een vrouwlijke collega. Het zijn idd de wat stoerdere types omdat het werken als glazenwasser betitelt wordt als lichaamlijk zwaar werk. De hele dag in wind en weer ervoor zorgen dat uw gevel verzorgd blijft vraagt om jongens van stavast. Dat die onderling botsen is algemeen bekend. Dat glazenwassers afspreken om werk te verdelen idem.

  Maar doen andere branches dat niet? Moet u dan echt de glazenwasser neer sabelen om leuk te scoren?

  Als u echt een goed beeld van onze branche wilt beschrijven, neem dan contact op met de OSB, de heer Mark Verhees. Ook mag u mij benaderen en ik zal u dan rondleiden op diverse werkplekken.

  Met vriendelijke groeten,

  • joop on said:

   Ehm … Ik ben afgelopen week €2000 aan werk kwijt geraakt omdat ik niet meer in mijn wijk mag van een andere glazenwasser
   wat doe je eraan?

   • Maurice on said:

    Niets van aantrekken Joop. Er staan geen bordjes verboden toegang of zo. Houd wel je gsm bij de hand als die gast met een paar “vrienden” op bezoek wil komen. Bel dan ook wat vrienden op!

 2. Maurice on said:

  NMa beboet kartelafspraak Haagse glazenwassers

  Beroepsvereniging komt met openbaar register glazenwassers

  29 december 2011

  Overige dienstverlening

  De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet tien glazenwassers wegens het maken van een verboden kartelafspraak. De tien hebben begin 2006 met elkaar afgesproken om de straten in een nieuwbouwwijk in de regio Den Haag-Delft onderling te verdelen en zo te bepalen wie in welke straat het waswerk zou gaan verrichten. “Met deze zaak maakt de NMa duidelijk dat afspraken over straat- en wijkverdeling niet door de beugel kunnen,” aldus Henk Don, bestuurslid van de NMa.

  Dat glazenwassers zich straten “toe-eigenen”, leidt tot grote ergernis bij veel consumenten die daardoor niet bij een andere glazenwasser terecht kunnen, als zij bijvoorbeeld niet tevreden zijn. Daarom juicht de NMa het initiatief toe van Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA)om een openbaar register te gebruiken waar particuliere glazenwassers zich op kunnen inschrijven. Belangrijke voorwaarde om op deze lijst te komen, is dat een glazenwasser de keuzevrijheid van de consument respecteert, als glazenwasser herkenbaar is en zich kan legitimeren. Don: “Ik hoop dat door het initiatief van het HBA de ‘ongeschreven regel’ om in andermans straten geen klanten te winnen, zijn langste tijd heeft gehad. Het helpt consumenten bij de keuze van een glazenwasser die betrouwbaar is.”

  Uiteraard is het wel van belang dat een dergelijk register niet concurrentiebeperkend werkt. Voor elke bonafide glazenwasser moet het mogelijk zijn deel te nemen aan dit register. De NMa zal daarom in onderling overleg met HBA nagaan of de eisen die het register stelt objectief, niet-discriminerend en vooraf duidelijk zijn.

  De boetes, EUR 1.000 per glazenwasser, zijn afgestemd op de beperkte omvang van de overtreding. Daarbij gaat het om kleine eenmanszaken met een geringe omzet. Het onderzoek naar de glazenwassers is aan het rollen gebracht nadat het Openbaar Ministerie (OM), dat onderzoek deed naar financiële fraude door glazenwassers, op kartelmateriaal was gestuit. Mede naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, is dit materiaal door het OM overgedragen aan de NMa.

  Documenten en publicaties

  Download Samenvatting NMa-besluit zaak 6425 / Glazenwassers d.d. 20 december 2011 (17 Kb)

 3. Het is inderdaad nog steeds waar dat glazenwassers elkaar naar het leven staan omtrent particuliere zeemwijken
  Ik werk al 16 jaar als zelfstandig ondernemer en ben zelf ook regelmatig bedreigt door dit soort figuren zelfs als het een VvE betrof die toevallig in hun straat/wijk stond dit soort gasten lopen al het lage werk af omdat ze te dom zijn om curcussen te volgen voor VcA en of een hoogwerkers curcus ze lopen dan in het mooie lage werk lopen een klanten bestand op van een paar honder euro verkopen het klanten bestand na een tijdje voor 8 tot 10 keer de zeemprijs en als je het dan gekocht heb komen ze na een paar maanden weer met een knokploeg om je de wijk uit te timmeren want er staat niks zwart op wit en het zijn inderdaad niet de meest lieve,knape jongens die je als schoonzoon wil hebben en helaas om te zeggen maar het waren inderdaad meestal haagse jongens

 4. Johan on said:

  Ik vind het jammer dat het allemaal op deze manier moet gaan , ik ben zelf ook glazenwasser met de omgeving Den haag .Ik heb zelf een leuk plukje werk gehad en tussen mijn zeemwerk liep ook een andere glazenwasser .We begonnen met z’n tweeen vaak op de zelfde dag en ergens in het midden kwamen we elkaar tegen gingen we bakkie halen en broodje eten . Zo moet het gewoon gaan en niet dat je de wijk uitgeschoten wordt. Het is er niet leuker op geworden door sommige mensen.

 5. Mijn broer en ik runnen al 20 jaar een glazenwassersbedrijf op de veluwe. Soms proberen anderen de klanten af te pakken, maar wij lachen erom. Punt 1 zijn wij erg goedkoop, punt 2 kunnen wij op een normale manier met de klanten omgaan. Wij zijn wel de ideale schoonzoon en wij krijgen zelfs regelmatig warm eten van de klanten waar we soms ook al 20 jaar komen. We hebben hun kinderen op zien groeien. We laten ons verder niet intimideren en hebben daarom het respect van anderen. Verder respecteren wij wijken waar anderen al jaren komen. Wij hebben eerder teveel als te weinig werk. Soms 6 a 7 dagen per week werken. Fijne dag.